Το Μουσείο Ελίας των Βουβών

Ακόμα μετά από 3000 χρόνια το αρχαιότατο αυτό ελαιόδεντρο μας δίνει καρπούς, οι οποίοι μαζεύονται, από το Δήμο της Πλατανιάς, και με τον αρχαίο τρόπο περάνει από το ελαιοτριβείο μέχρι να γίνει το πιστοποιημένο ελαιόλαδο της ελιάς των Βουβών.

Η ελιά των Βουβών είναι πάνω από 3000 ετών, έχει περίμετρο 12,5 μέτρα, διάμετρο 4,6 μέτρα και ανήκει στην τοπική ελιά είδος «Ζουνατι». Το 1990, με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου των Χανίων η ελιά των Βούβων κηρυχθεί μνημείο εξαιρετικής σημασίας της φύσης Ακριβώς δίπλα είναι ένα εντυπωσιακό, πολύ παλιό δέντρο με ιδιαίτερη αξία, επειδή αποτελείται από τρία διαφορετικά είδη της ελιάς. Την Καλαματιανή, την Τσουνάτη και την Κορονέικη ελιά.

Ένα Μουσείο Ελιάς βρίσκεται ακριβώς δίπλα με εκθέματα παραδοσιακών εργαλείων συγκομιδής ελιάς από την αρχαιότητα μέχρι τα μέσα του 20ου Αιώνα.

Με τα κλαδιά της ελιάς των Βουβών στέφθηκε ο νικητής του μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, και ο νικητής του μαραθωνίου στο Πεκίνο το 2008. Και ένας κλάδος συνόδευσε την ελληνική ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 2012.

http://www.olivemuseumvouves.com/